00O tym, że wiedza podawana w atrakcyjnej formie jest dużo łatwiejsza do przyswojenia przekonała się grupa młodzieży z naszej szkoły, która wraz z opiekunami uczestniczyła w dniach 14-16.06.2015r. w wyjeździe do Szwecji. Głównym celem wyjazdu było zapoznanie uczniów i nauczycieli przedmiotów zawodowych z ofertą hotelową, gastronomiczną i SPA w transporcie morskim oraz zwiedzanie szwedzkiej Karlskrony – miasta wpisanego na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Udział w warsztatach prowadzonych przez service managera promu Stena Line pana Jarosława Łomżę pozwolił młodzieży poznać specyfikę pracy pracowników pionu gastronomicznego i hotelowego na promach. Zajęcia w restauracjach: Metropolitan Grill i Taste ukazały uczniom szeroki wachlarz potraw

serwowanych w ekskluzywnej restauracji a la carte i w ramach bufetu szwedzkiego. Szef kuchni na promie zapoznał uczniów z wymogami pracy na różnych stanowiskach pionu gastronomicznego oraz z logistyką zaopatrzenia promu, przygotowania potraw i ich dystrybucją. Niezwykle interesującą dla młodzieży okazała się prezentacja ekskluzywnych kabin Premium Class, Family Class, Panorama Class i Panorama Suite rzadko rezerwowanych przez turystów. Uczniowie zwiedzili również nowoczesne centrum SPA zaprojektowane z stylu skandynawskim z widokiem na archipelag.

Uzupełnieniem części warsztatowej wyjazdu był bogaty program turystyczny, podczas którego uczestnicy wyjazdu mogli poznać dziedzictwo kulturowe i historyczne Polski i Szwecji. W Karlskronie – zabytkowym szwedzkim mieście położonym na ponad 30 wyspach - zwiedzili Muzeum Morskie, kościół ewangelicki, stare miasto i pozostałości Bastionu Aurora. Natomiast na Westerplatte, oddając hołd jego obrońcom, uczcili 75 rocznicę zakończenia II wojny światowej. Uczniowie zobaczyli też miejsca upamiętniające tych, którzy przelali krew za wolność - pomnik Poległych Stoczniowców 1970 oraz Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku utrwalające pamięć o kolebce i zwycięstwie Solidarności.
Udział w tego typu wyjazdach przynosi korzyści w wielu wymiarach. Pogłębia wiedzę uczniów na temat usług w transporcie morskim i przybliża im wymogi międzynarodowego rynku pracy. Prowadzący warsztaty - szef personelu na promie , jak i szef kuchni, podkreślali wagę nie tylko umiejętności profesjonalnej obsługi gościa hotelu czy restauracji lecz również znajomości języka obcego w stopniu komunikatywnym. Jest też doskonałym uzupełnieniem procesu dydaktycznego. Wzbogaca również warsztat pracy nauczyciela.
Wyjazd ten stanowił realizację projektu „Sztuka dobrego wyboru”, promującego wartościowe i alternatywne formy spędzania czasu wolnego młodzieży. Część funduszy na dofinansowanie tego wyjazdu pozyskano ze środków Urzędu Miasta w Łomży.

 

Szkoła na morzu Szkoła na morzu Szkoła na morzu Szkoła na morzu Szkoła na morzu
Szkoła na morzu Szkoła na morzu Szkoła na morzu Szkoła na morzu Szkoła na morzu
Szkoła na morzu Szkoła na morzu Szkoła na morzu Szkoła na morzu Szkoła na morzu
Szkoła na morzu Szkoła na morzu Szkoła na morzu Szkoła na morzu Szkoła na morzu
Szkoła na morzu Szkoła na morzu Szkoła na morzu Szkoła na morzu