Dnia 08.06.2018 r. odbyło się w naszej szkole podsumowanie realizacji projektu „Wiedza w Praktyce – zagraniczne staże” oraz wręczenie uczestnikom projektu Certyfikatów potwierdzających udział w stażach. Projekt „Wiedza w praktyce - zagraniczne staże” odbywał się w ramach programu Erasmus + i był finansowany ze środków POWER. Szkoła otrzymała na realizację projektu dofinansowanie w wysokości 370 455 zł.
Uczestnikami projektu było 50 uczniów Naszej Szkoły klas II i III kształcących się w zawodach: technik budownictwa, technik hotelarstwa oraz technik żywienia i usług gastronomicznych. Uczniowie w latach 2016/2017 oraz 2017/2018 odbyli w dwóch 25- osobowych grupach trzytygodniowe staże zawodowe w litewskich przedsiębiorstwach branżowych.
W pierwszej części spotkania uczestnicy projektu przedstawili prezentacje multimedialne z pobytu na Litwie, a następnie podzielili się swoimi wrażeniami z wyjazdu. Zgodnie stwierdzili, że międzynarodowe doświadczenie zawodowe pozwoliło podwyższyć umiejętności, podnieść zdolność posługiwania się językiem angielskim, a przez to zwiększyć poczucie pewności siebie. Zwiększyła się również świadomość potrzeby dalszej edukacji i rozwoju. Uczniowie docenili też wartość listów rekomendacyjnych dla przyszłych pracodawców, które dostało aż 8 stażystów. Pod koniec pierwszej części spotkania uczniowie zaprezentowali część wystąpienia z wieczoru międzykulturowego w Kłajpedzie. Najpierw cała grupa wykonała utwór muzyczny, a następnie uczniowie z klasy II AH wystąpili z pokazem barmańskim.
W drugiej części spotkania głos zabrali: koordynator projektu - pani Marta Zińczuk oraz Dyrektor Szkoły - pan Artur Ciborowski. Obydwoje zgodnie podkreślili, że zdobywanie nowych, międzynarodowych doświadczeń zawodowych, wzbogacanie świadomości branżowej oraz poznawanie nowoczesnych technologii daje uczniom szansę na lepszy start.
Następnie Dyrektor Ośrodka Szkoleniowo-Badawczego Protinus w Białymstoku oraz Dyrektor Szkoły - pan Artur Ciborowski wręczyli uczestnikom projektu certyfikaty potwierdzające udział w stażu.
Na zakończenie wszyscy zostali poczęstowani przysmakiem kuchni litewskiej, tzn. „kibinami”, czyli pieczonymi pierogami krucho-drożdżowymi z różnymi nadzieniami. Potrawa została przygotowana przez uczestników projektu z branży żywieniowej.
Hanna Bukowska

Podsumowanie projektu „Wiedza w praktyce – zagraniczne staże” Podsumowanie projektu „Wiedza w praktyce – zagraniczne staże” Podsumowanie projektu „Wiedza w praktyce – zagraniczne staże” Podsumowanie projektu „Wiedza w praktyce – zagraniczne staże” Podsumowanie projektu „Wiedza w praktyce – zagraniczne staże”
Podsumowanie projektu „Wiedza w praktyce – zagraniczne staże” Podsumowanie projektu „Wiedza w praktyce – zagraniczne staże” Podsumowanie projektu „Wiedza w praktyce – zagraniczne staże” Podsumowanie projektu „Wiedza w praktyce – zagraniczne staże” Podsumowanie projektu „Wiedza w praktyce – zagraniczne staże”
Podsumowanie projektu „Wiedza w praktyce – zagraniczne staże” Podsumowanie projektu „Wiedza w praktyce – zagraniczne staże” Podsumowanie projektu „Wiedza w praktyce – zagraniczne staże” Podsumowanie projektu „Wiedza w praktyce – zagraniczne staże” Podsumowanie projektu „Wiedza w praktyce – zagraniczne staże”
Podsumowanie projektu „Wiedza w praktyce – zagraniczne staże” Podsumowanie projektu „Wiedza w praktyce – zagraniczne staże” Podsumowanie projektu „Wiedza w praktyce – zagraniczne staże” Podsumowanie projektu „Wiedza w praktyce – zagraniczne staże” Podsumowanie projektu „Wiedza w praktyce – zagraniczne staże”
Podsumowanie projektu „Wiedza w praktyce – zagraniczne staże” Podsumowanie projektu „Wiedza w praktyce – zagraniczne staże” Podsumowanie projektu „Wiedza w praktyce – zagraniczne staże” Podsumowanie projektu „Wiedza w praktyce – zagraniczne staże”  

Kategoria: