Szkolenie podzielone zostało na dwie części: teoretyczną i praktyczną. W pierwszym etapie uczniowie zdobywali wiedzę teoretyczną, którą potem wykorzystywali w części praktycznej programu. Przygotowywali efektowne potrawy z wieprzowiną stosując nowoczesne techniki kulinarne. Szczególne zainteresowanie wzbudziła piękna dekoracja i oryginalny sposób podania dań. Wykład i warsztaty kulinarne przeprowadził p. Marcin Budynek - ceniony w Polsce autorytet kulinarny, właściciel i szef Bistra - "Dobra Zmiana" w Białymstoku oraz jego współpracownicy: p. Judyta Szymkowiak, Angelo Colombo oraz Norbert Basałaj. Po zakończeniu szkolenia każdy z uczestników otrzymał certyfikat potwierdzający ukończenie kursu oraz profesjonalny nóż "Szefa kuchni".
Spotkanie w szkole przygotowali: p. Kazimierz Duda, Dorota Miarka, Hanna Bukowska, Magdalena Kuczewska, Bogusława Romanowska oraz Kamil Galanek.