W tym wyjątkowym dniu uczniowie klasy 2 TŻiUG pod opieką pani Katarzyny Więsak, Ewy Bogulas i Edyty Trzaski uczestniczyli w smażeniu pączków. Klasa została podzielona na dwie grupy. Pierwsza grupa uczestniczyła w zajęciach w dziale gastronomicznym Szpitala Wojewódzkiego w Łomży, pod opieką pani Katarzyny Więsak i przewodnictwem pana Kazimierza Mieczkowskiego (mistrza cukiernictwa). Uczniowie zapoznali się z etapami produkcji pączków oraz profesjonalnymi urządzeniami wykorzystywanymi w dziale cukierniczym.
Druga grupa, nadzorowana przez panią Ewę Bogulas i Edytę Trzaskę, z zapałem przygotowywała i smażyła pączki w szkolnej pracowni gastronomicznej. Przygotowanie tak ogromnej ilości pączków w jednym dniu, to nie lada wyzwanie dla uczniów, którzy dopiero uczą się tajników sztuki kulinarnej.
Po przyrządzeniu słodkości nastąpiła niecierpliwie wyczekiwana degustacja. Pączki błyskawicznie znikały, co świadczy o tym, jak były pyszne! Było ich aż tyle, że wszyscy mogli wziąć słodkości do domu, aby poczęstować najbliższych.
Takie zajęcia to nauka połączona z podtrzymywaniem tradycji. To połączenie teorii z praktyką oraz rozwijanie umiejętności pracy w grupie.