W dniu 21.10.2022r. odbyło się w naszej szkole zakończenie tygodniowej akcji „Tydzień dobrego chleba na zakwasie i zdrowego stylu życia”. Akcja ta ma na celu podniesienie świadomości konsumentów na temat zdrowotnych właściwości chleba na zakwasie wypiekanego tradycyjnymi metodami oraz promowanie zdrowego stylu życia.
Działania były związane także z udziałem szkoły w projekcie „ŁOMŻA – MIASTO, W KTÓRYM ŻYJĘ I PRACUJĘ”, finansowanego ze środków Norweskiego Mechanizmu Finansowego.
Organizatorkami akcji były Pani Edyta Trzaska i Pani Ewa Bogulas. Osobami współpracującymi były: Pani Katarzyna Więsak, Pani Bogusława Romanowska, Pani Dorota Miarka i Pani Katarzyna Rainko.
Akcja obejmowała:
- przygotowanie gazetki związanej z tematem akcji,
- przypomnienie uczniom technikum żywienia zasad zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia,
- zapoznanie uczniów technikum żywienia z produkcja chleba na zakwasie,
- produkcję chleba na zakwasie przez uczniów technikum żywienia pod nadzorem ekspertów: Panią Ewę Bogulas i Panią Edytę Trzaskę,
- degustację chleba na zakwasie przez nauczycieli i uczniów naszej szkoły,
- wizytę w szkole uczniów klas ósmych ze Szkoły Podstawowej nr 4 w Łomży, (zwiedzanie szkoły, zapoznanie się z pracowniami szkolnymi),
- wykład dla uczniów klas ósmych prowadzony przez Panią Edytę Trzaskę na temat „Tydzień dobrego chleba na zakwasie i zdrowego stylu życia”,
- konkurs dla uczniów klas ósmych, obejmujący zagadnienia związane ze zdrowym odżywianiem, zdrowym stylem życia i chlebem na zakwasie, (zakończony ogłoszeniem wyników i wręczeniem nagród przez Pana Dyrektora Artura Ciborowskiego),
- degustację przez uczniów klas ósmych chleba na zakwasie,
- zapoznanie uczniów klas ósmych z kierunkami kształcenia zawodowego w naszej szkole,
- wręczenie uczniom klas ósmych materiałów reklamowych naszej szkoły.
Osobami prowadzącymi prezentację kierunków kształcenia zawodowego byli:
- Katarzyna Więsak (ekspert) – technikum żywienia
- Bogusława Romanowska (ekspert) – technikum hotelarskie
- Wojciech Nieciecki (ekspert) – technikum budowlane
- Jolanta Grabowska – doradca zawodowy
- Mariusz Tarka(ekspert) – pracodawca.
W czasie spotkania został wyświetlony film przedstawiający kształcenie zawodowe w naszej szkole, udzielono wyczerpujących informacji związanych z poszczególnymi kierunkami kształcenia.
Opiekunem projektu „ŁOMŻA – MIASTO, W KTÓRYM ŻYJĘ I PRACUJĘ”, finansowanego ze środków Norweskiego Mechanizmu Finansowego z ramienia naszej szkoły jest Pan Kazimierz Duda.

 

Tydzień dobrego chleba na zakwasie i zdrowego stylu życia Tydzień dobrego chleba na zakwasie i zdrowego stylu życia Tydzień dobrego chleba na zakwasie i zdrowego stylu życia Tydzień dobrego chleba na zakwasie i zdrowego stylu życia Tydzień dobrego chleba na zakwasie i zdrowego stylu życia
Tydzień dobrego chleba na zakwasie i zdrowego stylu życia Tydzień dobrego chleba na zakwasie i zdrowego stylu życia Tydzień dobrego chleba na zakwasie i zdrowego stylu życia Tydzień dobrego chleba na zakwasie i zdrowego stylu życia Tydzień dobrego chleba na zakwasie i zdrowego stylu życia
Tydzień dobrego chleba na zakwasie i zdrowego stylu życia Tydzień dobrego chleba na zakwasie i zdrowego stylu życia Tydzień dobrego chleba na zakwasie i zdrowego stylu życia Tydzień dobrego chleba na zakwasie i zdrowego stylu życia Tydzień dobrego chleba na zakwasie i zdrowego stylu życia
Tydzień dobrego chleba na zakwasie i zdrowego stylu życia Tydzień dobrego chleba na zakwasie i zdrowego stylu życia Tydzień dobrego chleba na zakwasie i zdrowego stylu życia Tydzień dobrego chleba na zakwasie i zdrowego stylu życia Tydzień dobrego chleba na zakwasie i zdrowego stylu życia
Tydzień dobrego chleba na zakwasie i zdrowego stylu życia Tydzień dobrego chleba na zakwasie i zdrowego stylu życia Tydzień dobrego chleba na zakwasie i zdrowego stylu życia Tydzień dobrego chleba na zakwasie i zdrowego stylu życia Tydzień dobrego chleba na zakwasie i zdrowego stylu życia
Tydzień dobrego chleba na zakwasie i zdrowego stylu życia Tydzień dobrego chleba na zakwasie i zdrowego stylu życia    

Kategoria: