• Technikum Nr 4
    Technikum Nr 4
  • IV LO
    IV LO
 
Zawód ten w sposób profesjonalny pozwoli fachowo i merytorycznie przygotować młodzież do wykonywania prac, zarówno w kuchni na stanowisku kucharza, jak i doradcy żywieniowego potrafiącego zaplanować, opracować i wdrożyć dietę oraz kelnera obsługującego właściwie i rzetelnie gości. Wybierając naukę w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, nauczysz się, jak organizować i nadzorować pracą podległego personelu w zakresie obsługi maszyn i urządzeń gastronomicznych. Zdobędziesz również umiejętności obsługiwania konsumentów i organizowania pracy w zakładach żywienia zbiorowego takich jak restauracje, stołówki, bary, a także wiedzę z zakresu technologii produkcji żywności. Absolwent szkoły zostanie przygotowany do: oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania; sporządzania oraz wydawania potraw, planowania i oceny żywienia, organizowania produkcji gastronomicznej, planowania i realizacji usług gastronomicznych.
Nasi uczniowie uczestniczą zarówno w zajęciach teoretycznych jak i praktycznych obywających się w szkole, okolicznych kawiarniach, restauracjach oraz hotelach. Ponadto biorą udział w szkoleniach i warsztatach organizowanych przez znane firmy produkujące artykuły żywnościowe, a także mają możliwość doskonalenia swych umiejętności pod okiem najlepszych kucharzy.
Zdobywając zawód technika żywienia i usług gastronomicznych znajdziesz zatrudnienie w restauracjach, kafeteriach, hotelach, pensjonatach, domach wczasowych, na promach i statkach. Co więcej, będziesz mógł prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług gastronomicznych.
Kierunek daje możliwość kontynuowania nauki na studiach wyższych ze szczególnym uwzględnieniem wydziałów technologii żywności akademii rolniczych lub na kierunkach pokrewnych.

Nasi partnerzy


 

politechnika atlas  prefbet rockwool gromada1 belfort1  Uniwersytet swps mt_ignore: