Czytaj więcej: Rekolekcje Wielkopostne – czas refleksji i decyzji
W dniach 7-9.04.2025r. uczniowie naszej szkoły średniej uczestniczyli w rekolekcjach wielkopostnych, które były wyjątkową okazją do zatrzymania się, refleksji i pogłębienia swojej relacji z Bogiem.
Podczas spotkań rekolekcyjnych młodzież mogła wysłuchać inspirujących konferencji, które dotykały ważnych tematów, takich jak wybory życiowe, wartości chrześcijańskie, odpowiedzialność za własne decyzje oraz relacje międzyludzkie. Prowadzący, (s. Zuzanna Głasek i Sylwia Pietryga, Kapucynki NSJ.), w sposób nowoczesny i bliski młodzieży mówił o wierze jako drodze, która daje siłę do pokonywania trudności i budowania lepszej przyszłości.

Czytaj więcej: Rekolekcje Wielkopostne – czas refleksji i decyzji

Czytaj więcej: Zawód technika hotelarstwa kluczem do Twoich marzeńW naszym technikum hotelarskim uczniowie zdobywają szeroki zakres umiejętności praktycznych, które przygotowują ich do pracy w różnych działach hotelowych takich jak recepcja, gastronomia, służba pięter oraz dział Spa & Wellness.
W ramach działu Gastronomii uczniowie:
    • Przygotowują i serwują różne rodzaje śniadań, takie jak klasyczne śniadania kontynentalne, wiedeńskie,
      angielskie, amerykańskie oraz bufety śniadaniowe. Zajęcia obejmują naukę zarówno technik kulinarnych,
      jak i estetycznego podawania dań.
    • Zapoznają się z zasadami przygotowania różnych rodzajów kaw i herbat, ucząc się rozpoznawania ich
      rodzajów oraz metod parzenia, a także jak podać je zgodnie z wysokimi standardami hotelowymi.
    • Poznają tajniki przygotowania popularnych koktajli bezalkoholowych, ucząc się technik miksowania
      napojów oraz dekorowania drinków, co stanowi istotną część oferty gastronomicznej w hotelach. 

Czytaj więcej: Zawód technika hotelarstwa kluczem do Twoich marzeń

Czytaj więcej:
W miniony weekend wolontariusze Szkolnego Koła Caritas aktywnie uczestniczyli w ogólnopolskiej akcji "Tak, Pomagam!", organizowanej przez Caritas. Nasi wolontariusze z zaangażowaniem zachęcali klientów do wsparcia osób potrzebujących, zbierając produkty o długim terminie przydatności, takie jak mąka, cukier, makaron, konserwy czy słodycze.
Dzięki otwartym sercom darczyńców udało się zgromadzić wiele produktów, które trafią do rodzin w trudnej sytuacji życiowej. Było to niezwykle cenne doświadczenie dla uczniów, którzy po raz kolejny pokazali, jak ważna jest bezinteresowna pomoc.
To kolejny dowód na to, że wspólnie możemy czynić dobro i pomagać tym, którzy tego najbardziej potrzebują!

Czytaj więcej: "Tak, Pomagam!" – Wolontariusze SKC w akcji zbiórki żywności

Czytaj więcej: Warsztaty z Marcinem Budynkiem „Stawiam na drób”
W dniu 04.04.2025 r. po raz kolejny odbyły się w naszej szkole, warsztaty kulinarne z obróbki mięsa drobiowego, prowadzone przez znakomitego kreatora smaku, kucharza Pana Marcina Budynka. Tym razem przebiegały one pod hasłem „Stawiam na drób”. Pomysłodawcą programu informacyjno - szkoleniowego z zakresu jakości mięsa drobiowego, wśród uczniów szkół gastronomicznych jest Związek Polskie Mięso. Program merytorycznie wspierany jest przez Akademię Kulinarną Marcina Budynka. Głównym celem projektu jest objęcie profesjonalnym szkoleniem uczniów wybranych szkół gastronomicznych oraz przeprowadzenie instruktarzy z zakresu obróbki technologicznej mięsa.
Warsztaty zostały poprzedzone wykładem przeprowadzonym przez znakomitą ekspertkę żywienia panią Judytę Szymkowiak. W wykładzie uczestniczyły klasy żywieniowe i hotelarskie.

Czytaj więcej: Warsztaty z Marcinem Budynkiem „Stawiam na drób”

Czytaj więcej: Wojskowe targi służby i pracy
Uczniowie klasy drugiej oddziału przygotowania wojskowego uczestniczyli w Wojskowych targach służby i pracy, które odbyły się w Chorten Arena w Białymstoku. W trakcie trwania imprezy można było zobaczyć prezentacje i stoiska przygotowane przez min. Wojska Lądowe, Wojska Obrony Terytorialnej, Siły Powietrzne oraz Marynarkę Wojenną. Uczniowie mieli również niepowtarzalną okazję podziwiać wystawę sprzętu wojskowego: czołgi K2 i Abrams, kołowy transporter opancerzony ROSOMAK, moździerz samobieżny Rak oraz Haubicę Samobieżną K9. Amerykańscy żołnierze umilali targi muzyką, a dla tych, którzy zgłodnieli czekała pyszna wojskowa grochówka.

Czytaj więcej: Wojskowe targi służby i pracy

 Czytaj więcej: Klasy policyjne na prezentacji sprzętu i działań Oddziałów Prewencji Policji w Białymstoku
Nasi „policjanci”, korzystając z zaproszenia funkcjonariuszy Oddziałów Prewencji Policji w Białymstoku, mieli niepowtarzalną okazję zapoznać się ze sprzętem znajdującym się na wyposażeniu Policji oraz taktyką działań Oddziałów Prewencji. Wydarzenie zakończyło się wspólnym ogniskiem z pyszną grochówką i kiełbaską.

Czytaj więcej: Klasy policyjne na prezentacji sprzętu i działań Oddziałów Prewencji Policji w Białymstoku

Nasi partnerzy


 

politechnika atlas  prefbet rockwool gromada1 belfort1 Pwsiip  mt_ignore: