W dniu 30.09.2022 r. po raz kolejny odbyły się w naszej szkole, warsztaty kulinarne z obróbki mięsa wołowego, prowadzone przez znakomitego kreatora smaku, kucharza Pana Marcina Budynka. Tym razem przebiegały one pod hasłem „Stawiam na wołowinę”. Pomysłodawcą programu informacyjno - szkoleniowego z zakresu jakości mięsa wołowego, wśród uczniów szkół gastronomicznych jest Związek Polskie Mięso. Program merytorycznie wspierany jest przez Akademię Kulinarną Marcina Budynka. Głównym celem projektu jest objęcie profesjonalnym szkoleniem uczniów wybranych szkół gastronomicznych oraz przeprowadzenie instruktarzy z zakresu obróbki technologicznej mięsa.
Wykład i warsztaty kulinarne prowadzone przez znakomitego eksperta kulinarnego wspaniale wpisały się w realizację promocji kształcenia zawodowego w ramach projektu „ŁOMŻA – MIASTO, W KTÓRYM ŻYJĘ I PRACUJĘ”, finansowanego ze środków Norweskiego Mechanizmu Finansowego. Szkoła w ramach podjętych działań promocji kształcenia zawodowego zaprosiła uczniów klas ósmych do uczestnictwa w części wykładowej:
• klasę 8D ze Szkoły Podstawowej nr 7, pod opieką pani Danuty Kalskiej
• klasa 8F ze Szkoły Podstawowej nr 9, pod opieką pani Anety Olszak.
Po odbytym wykładzie młodzież klas ósmych zapoznała się z ofertą zawodową szkoły i przystąpiła do konkursu plastycznego „Malowane jesienią”– obrazy z ziaren, pól, łąk, ogrodów.
Uczestnicy warsztatów kulinarnych otrzymali dyplomy i upominki od mistrza kulinarnego Pana Marcina Budynka, natomiast uczniowie klas ósmych otrzymali dyplomy i nagrody rzeczowe oraz wyróżnienia za wspaniale przygotowane prace konkursowe. Mamy nadzieję że oferta naszej szkoły będzie inspiracją i zachętą dla młodych osób do wyboru zawodu, który znajduje się w ofercie naszej szkoły.
Koordynatorem przedsięwzięcia była pani Dorota Miarka we współpracy z nauczycielami branży gastronomicznej i hotelarskiej: Panią Edytą Trzaską, Ewą Bogulas, Katarzyną Więsak, Bogusławą Romanowską, Magdaleną Kuczewską, Małgorzatą Bukowską, dziękujemy Panu Kamilowi Galankowi za opiekę techniczno-medialną.